Muistutimme: HYK:in tontin kaavamuutokseen kohtuutta ja väljyyttä


Hyvinkään vihreät ry on jättänyt Hyvinkään kaupungille seuraavan muistutuksen kaavamuutoksesta. Jota on laadittu keskustaan vanhan yhteiskoulun, eli HYK:in tontille. Hyvinkään vihreät kritisoi katulinjan siirtoa, massoittelua ja alueelle sopimattomia liian synkkiä julkisivuvärejä. Tässä muistutusteksti kokonaisuudessaan:

MUISTUTUS: Asemakaava ja asemakaavan muutos – 06:110 Hyvinkään yhteiskoulun tontti
(diaarinro HYD/437/10.02.03.11/2021)

 Hyvinkään vihreät ry esittää asiakirjoista muistutuksenaan seuraavaa:

Uudenmaankadun puoleisen rakennuksen tulisi olla linjassa HYK:n nykyisen rakennuksen kanssa

Uudenmaankadun puoleinen rakennus on liian lähellä tielinjaa. Asemakaavan selostuksessa todetaan, että Uudenmaankadun varren lehmuspuurivi on merkitty säilytettäväksi tai istutettavaksi puuriviksi. Jos tuleva rakennus sijaitsisi asemakaavaehdotuksessa merkityllä paikalla, kaikkien nykyisten lehmusten latvustot eivät mahtuisi kunnolla kasvamaan. Kaupunkipuiden merkitys ilmastonmuutoksen haittojen torjunnassa (esim. ne tarjoavat hellepäivinä varjoa) ja pölyntorjunnassa on hyvin tärkeä. Suuret puut lisäävät elinympäristön viihtyisyyttä. Uusien puiden kasvaminen vie vuosikymmeniä, minkä vuoksi on tärkeää säilyttää nykyinen kadunvarren puusto. Siksi kaavaan piirrettyä rakennusta tulisi siirtää kadun varresta siten, että se vastaisi nykyisen HYK:n rakennuksen sijaintia.

Massoitteluun kohtuutta ja väljyyttä

Rakennusten massoittelu tontilla vaikuttaa liian suurelta ja ahtaalta. Hykin naapuritontin uusien kerrostalojen (Uudenmaankadun ja Salonkadun kulmassa) sijoittelua ja tiivistä rakentamista on arvosteltu paljon. Suoraan pyörätien varteen rakentaminen tekee katunäkymästä ahtaan. Uusia taloja lukuun ottamatta Uudenmaankadun varsi on ilmeeltään vielä sangen avara. Hyvinkäällä on pitkät perinteet tonttien väljästä suunnittelusta, mikä vaikuttaa ilmavaan ja viihtyisään kaupunkikuvaan.

Kuntalaispalautteen ja kaavoitusperinteen vuoksi Hyk:n asemakaavamuutosta tulisi tarkastella vielä rakennusten massoittelun osalta uudelleen. Tätä ehdotusta tukee myös Hyvinkään kaupungin antama vastine Keski-Uudenmaan alueellisen vastuumuseoon lausuntoon: ”Tontin suunnittelussa on otettu huomioon arvokkaan lähiympäristön antamat reunaehdot mm rakennusten muotoa, materiaaleja, kerroslukua, sijoittumista tontilla ja käyttötarkoitusta koskevilla kaavamerkinnöillä ja määräyksillä.” Lisäksi pelastuslaitoksen nostopaikat tulee sijoittaa kokonaisuudessaan tontin puolelle.

Asemakaavaehdotuksessa pidämme hyvänä ratkaisuna, että uusi Uudenmaankadun varteen sijoittuva rakennus muistuttaa julkisivun muodoltaan Hyk:n rakennusta. Uuden rakennuksen lopullista väriä valittaessa, tulisi päätyä nykyisen rakennuksen kanssa mahdollisimman saman sävyiseen väriin.

Hyvinkään vihreät ry

Hyvinkäällä 19.5.2023

Yhdistyksen puolesta allekirjoittanut:

Maiju Laakso                           Niko Kostia
puheenjohtaja                         varapuheenjohtaja


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *